Ciasto marchewkowe z polewą lawendową

IMG_20140821_184428

Regularne robienie soków z owoców i warzyw ma niewątpliwie dużo plusów. Wyciskamy wszystko, co popadnie, włącznie z natką pietruszki i imbirem. Najbardziej jednak zaprzyjaźniliśmy się z marchewką, jabłkiem i burakiem, co wymiennie stanowi bazę pysznych trunków. Niestety produktem ubocznym jest pulpa, którą żal wyrzucać, zwłaszcza, że jest eko. Pulpy z jabłek nie przerabiam, ale z buraka i marchwi robiłam świetne dżemy. Dziś część marchwi użyłam do zupy z dyni. Z reszty upiekłam fantastyczne ciasto marchewkowe z polewą lawendową. Super szybkie i bez cukru rzecz jasna.

 

Moje ciasto marchewkowe

1,5 szkl. drobno tartej marchewki (lub pulpy po soku)

1 i 1/3 szkl. mąki owsianej lub gryczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia EKO czyli kamień winny (bez fosforanów)

½ szkl. śmietanki kokosowej lub oleju (śmietanka jest chudsza, zebrałam ją z mleka kokosowego, mleko poszło do zupki dyniowej)

2 jajka

½ szkl. syropu daktylowego- jak dla mnie niezbędny, nadaje cudowny karmelowy smak, ale można zastąpić ksylitolem/ syropem daktylowym

1 łyżeczka cynamonu

Marchew mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia i cynamonem w misce. Miksujemy jajka, syrop daktylowy, śmietankę. Przelewamy do marchwi, mieszamy dokładnie i wykładamy do foremki. Pieczemy 40 minut w 180 st. C.

Polewa:

1 filiżanka nerkowców

2 łyżki syropu z agawy

1 łyżeczka suszonych kwiatów lawendy

2 łyżeczki oleju kokosowego

odrobina wody

Nerkowce i lawendę miksujemy na pył. Dodajemy resztę składników i miksujemy krótko. Ciasto można smarować jeszcze ciepłe.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>