Słodka przekąska z kwiatem w roli głównej

kwiat

Kwiaty dyni lub cukinii w kuchni to niebywała radość dla dzieciaków. Wiedziałam od razu, że muszę się trzymać z taką nowością w wersji słodkiej, inaczej może być zawód. Kwiat kojarzy się z nektarem, a ten z miodem, więc…

Potrzebne:

Kwiaty dyni lub cukinii

2-3 kwaśne jabłka

Syrop daktylowy

Łyżka oleju kokosowego

Cynamon i imbir w proszku

Jabłka poddusiłam z cynamonem. Usunęłam pręciki z kwiatów.

Włożyłam łyżeczką nadzienie do kielichów. Na patelni rozgrzałam delikatnie olej kokosowy, 3 łyżki syropu daktylowego i szczyptę imbiru. Włożyłam kielichy i dusiłam ok 10 minut.

Pyszne! Nie wyobrażam sobie, że słona wersja może być lepsza, ale kto wie, trzeba będzie spróbowaćJ Niektórzy smażą w głębokim oleju kwiaty, ale dla dzieci tej wersji bym nie polecała.

IMG_20140820_083337

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>